Dnes bych s Vámi ráda sdílela zase jeden praktický tip, a to z oblasti komunikace s dětmi. Tohle téma  je VELKÉ a hodně obsáhlé. Tisíc přístupů, tisíc názorů, bylo na něj napsáno nespočet knih a i v současnosti probíhají další a další výzkumy a popisují se nové metody. 

Jak spolu doma nejvíce komunikujete vy? Jaký byl třeba poslední týden? Když se zamyslíte, převažovalo doma napomínání, úkolování, podmiňování nebo jste na jedné vlně a sem tam se objeví mráček, který v klidu společně zaženete? 

  „Prosím tě, hlavně NE… …“

🧵 Scénář je vždycky stejný: „To je pořád dokola. Mám pocit, že ho nemůžu nechat na vteřinu samotného. Potřebuju se na chvilku otočit a vím, že to zas udělá (-tady si dosaďte specializaci Vašeho dítěte -patlání jídla, malování po zdi, prst v nose a tisíc dalších). Neustále říkám „Opovaž se“, „Prosím tě, vydrž než se vrátím“ “ Jestli to uděláš , tak…“. Už asi milionkrát a pořád to dělá!  Už nevím, zkusila jsem to po dobrém i po zlém, copak to dělá naschvál?“

Zní to povědomě? Je v tom totiž jeden malý trik. 

Neříkejte dětem dopředu, co NEMAJÍ dělat.

Za prvé jste jim právě připomněli něco, na co možná (ano, asi jen možná, ale šance je) zapomněly. 

Za druhé jim dáváte najevo nedůvěru. A zrovna tohle se neprojeví jenom teď, v období, kdy Vám chtějí dokázat, že už se umí samy rozhodnout, ale i později.

Za třetí jim tím dáváte perfektní příležitost k tomu, jednoduše si získat Vaší pozornost. A to je pro děti jasná volba.

Proto, až příště budete v situaci, kdy Vás bude svrbět jazyk, zkuste se udržet a otočit se (jak víme děti výborně čtou i naši mimiku, takže žádné významné pohledy 🙄).  

Postupně si začnete všímat, jak často dětem říkáme nejen tyhle varovné věty, ale taky často jednoduše zbytečně upozorňujeme :  “ Nevysyp to“, “ Nepobryndej se“, “ Neumaž se“…  a vzápětí pokračujeme „No teď jsem ti to řekla!“. Děti nedělají věci naschvál. A ani my ten pocit marnosti a naštvání nemusíme prožívat každý den. 

Věříte, že tohle nemusí přejít s věkem? Že jako rodiče můžete změnou komunikace, slovo po slově, větu po větě, změnit chování svých dětí? Já tomu věřím hluboce. Zkuste to tento týden alespoň 3x a pozorujte, co se děje s dětmi i ve vás. Dejte mi i vědět, budu moc ráda.

sarka@skolkaprozivot.cz