Gratuluji k novému začátku. Těší se děti? A vy? Ať už půjdete společně v ten slavný den nadšeně nebo opatrně, tady jsou pro vás 3 užitečné tipy, jak zvládnout první loučení. 

  1. Loučení v šatně

Předem si s dítětem vytvořte krátký rituál. Může to být objetí a pusa do vlasů nebo tlesknutí a legrační obličej nebo vlastní krátká povzbudivá rýmovačka. Děti vám s vymýšlením určitě rády pomohou. Rituál si vždy nechte až na samotný závěr, kdy už je dítě nachystané vstoupit do třídy, abyste mohli po rozloučení hned odejít. 

2) Přistupujte k paní učitelce s důvěrou

 Když dítě uvidí, že s paní učitelkou s důvěrou a klidem mluvíte, velmi mu to pomůže vybudovat si rychleji pocit bezpečí. Když jí důvěřujete vy, ono bude také. Vás i děti čeká jistě milé přivítání, delší rozhovory pak plánujte spíš na dobu při vyzvedávání, aby se příliš neprodlužoval odchod do třídy a loučení.

3) Až pro tebe přijdu…

Neslibujte odměny, ale společný zážitek. Až se vrátíte, najděte si s dítětem čas na jeho oblíbenou aktivitu, věnujte mu plnou pozornost. První týdny pro něj budou náročné, je lepší tedy vybírat klidnější činnosti. Vždy dodržte, co jste slíbili. Pro vaše děti má váš čas a úsměv větší cenu než všechna zmrzlina světa 😊