Znáte tu scénu?  Je pár dní po Vánocích, teď jste se vrátili z páté návštěvy, po bytě se porůznu válí vytoužené hračky, vy vaříte, uklízíte, vyřizujete telefony s rodinou a sem tam ještě něco do práce, aby toho pak nebylo moc. A vaše milované děti, které dostaly, co si přály, už najednou vůbec nejsou vděčné a hodné a natěšené- ale vzteklé, umanuté a znuděné. 

Jak to, že chtějí pořád víc a víc? Fňukají, brečí, mají záchvaty vzteku, jsou náladové a celkově jsou rozhozené. Vypadají, jako by jim v mozku řádilo tornádo. (A tohle můžete zažívat i po jakýchkoli jiných prázdninách)

Úplně vypadly ze svého tempa i rutiny. K tomu zažívají kolotoč dárků, pamlsků, ponocování, návštěv a dalšího.

 Děti tohle nezvládnou mít pod kontrolou. Proto je tak důležité, abyste v době, kdy děti nejvíce bojují, byli nablízku a nabídli jim vedení tak, aby vám naslouchaly.
To, co vám dítě svým chování vlastně říká, je – „Snažím se to zvládnout. Pomůžeš mi?“
Děti to ještě neumí vyjádřit slovy, ale zaručuji vám, že chtějí vaši pomoc (i když to dávají najevo těmi nejhoršími způsoby).

Zkuste si zrekapitulovat, jestli máte nastaveno těchto 5 věcí :

  1. S partnerem na stejné vlně

Když nejste zajedno ve stylu výchovy nebo plánování, na děti to má velký vliv. Víte, jaké mají oči, uši i radárky, všechno tohle vidí i vycítí. Ať je co nejvíc vašich společných svátečních i všedních večerů plných něhy i povídání, plánování a porozumění.

  1. Mějte od dětí reálná očekávání

Čekat od tříleťáčka, že bude několik dní po sobě absolutně v klidu, je nereálné. Vždyť i my máme co dělat. Dětská osobnost ještě dozrává a my na to máme ten největší vliv. Stejně je milujeme takové, jaké jsou 🙂

  1. Rutina

Podívejte se na to, jak se dětem o Vánocích (prázdninách atp.) mění zajetá rutina, a to nejen program přes den, i spánek, jídlo a další. Pomozte jim tím, že co nejvíce pravidelných činností zachováte a budou tak moci předvídat, co je čeká.

  1. Cukr a TV maraton

Každé dítě na příval cukru reaguje trochu jinak. Některé jsou jen veselejší, některé se promění v malé gremliny (i když ho dostanou před půlnocí). Modré světlo z obrazovek k tomu- oboje hodně ovlivňuje dětský mozek a chování. Proto si tady nastavte limity.

  1. Plán na leden

Vánoce jsou taková vlna zážitků a dojmů, kdy děti slýchají „Už abys byl zas ve školce“ „V pondělí zas nanovo“ … Místo toho naplánujte ještě nějaký hezký zážitek na první lednový týden, ať se mohou na něco těšit.  Pokud řešíte návrat po prázdninách, stejně tak platí pro září, jarňáky a další 😉